Nakışlı karışık doma tarifi

Türk mutfağı dedğimiz de akla ilk gelen yemek, sarma ve dolmalar olur. Helede bu karışık sarma dolmaysa off yemede yanın da yat olur 🙂 Şimdi sizlere karışık sebzelerden yapılmış, nakışlı dolma tarifini veriyoruz;

nakisli dolma1 4906 Nakışlı karışık doma tarifi

MALZEMELER
3 adet kabak
3 adet patlıcan
4 adet dolmalık biber 2 adet domates
200 gr. Asma yaprağı
500 Gr kıyma ( dana koyun karışık )
1 Çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 Çorba kaşığı dolusu domates biber karışık salça
2 Adet yemeklik doğranmış soğan
Tuz
Karabiber
Nane
Nar ekşisi
Sumak
1 baş sarımsak
Limon suyu
Maydanoz
Sıvıyağ

nakisli dolma2 2539 Nakışlı karışık doma tarifi

HAZIRLANIŞI
Kabakları kazıyın ortadan ikiye bölün içlerini oyun, patlıcanları ortadan ikiye bölün içlerini oyun, biberleri temizleyin hepsini yıkayın süzün. Bir kapta kıyma, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, salçayı ve maydanozu iyice karıştırın yağın yarısını ve bir çay bardağı su koyup içi iyice karıştırın, içi ikiye bölün. Yarısına pirinç yarısına bulgur koyun karıştırın. Hazırladığınız içler ile karışık olarak patlıcanı kabağı domatesi doldurun ve yaprakları sarın. Tencereye dizin. Üzerine bir parmak geçecek kadar su koyup üzerine tabak kapatın. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Nar ekşisi sumak limon suyunu karıştırın. Naneyi koyun dolmanın üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.

nakisli dolma3 3397 Nakışlı karışık doma tarifi

Asma yaprağından ve lahanadan yapılan sarmalara da bazen yaprak sarma ve lahana sarma deniliyor. Ben de bunu anlamıyorum. Çünkü onlar sarma çeşidine giriyor, elbetde ki harçları aynı ama biri dolduruluyor, biri de sarılıyor. Her ikisi kardeş ama aynı değil 🙂 Tıpkı yine bana göre, kuru fasülye ve bilavın kardeş olduğı gibiler 🙂

Afiyet olsun Melek‘ler.

Nakışlı karışık doma tarifi

Advertisements
%d bloggers like this: